05 mai 2016

Creditul neguvernamental in RON a crescut cu 20.3% an/an in T1

Statisticile publicate recent de Banca Nationala a Romaniei (BNR) indica cresterea creditului neguvernamental total cu 0.5% luna/luna, la 216.3 miliarde RON in martie. Aceasta evolutie a fost determinata de accelerarea creditului in moneda nationala (avans cu un ritm lunar de 2.3%, la 113.8 miliarde RON – un nou maxim istoric), sustinuta de revenirea consumului populatiei la dinamica pre-criza, ameliorarea climatului investitional si nivelul redus al ratelor de dobanda: creditul acordat populatiei si cel directionat catre companii s-au majorat cu ritmuri luna/luna de 3.2% (la 55.8 miliarde RON), respectiv 1.4% (la 58 miliarde RON).

Pe de alta parte, creditul in valuta a continuat sa scada in martie, cu 1.4% luna/luna, la 102.5 miliarde RON: componentele populatie si companii au consemnat ritmuri de declin de 1.9% (la 52.1 miliarde RON), respectiv 0.8% (la 50.3 miliarde RON).

Raportat la martie 2015 creditul neguvernamental a crescut cu 2.8%: majorarea componentei RON cu 20.2% a contrabalansat scaderea componentei valutare cu 11.5%.

In trimestrul I creditul neguvernamental total a urcat cu 2.6% an/an. Se noteaza avansul creditului in moneda nationala (cu 20.3% an/an), evolutie influentata de consolidarea momentului pozitiv in sfera consumului si investitiilor, nivelul redus al costurilor de finantare si intensificarea concurentei la nivelul sectorului bancar: componentele populatie si companii au crescut an/an cu 33.1%, respectiv 10.3%.

Pe de alta parte, creditul neguvernamental in valuta a scazut cu 11.3% an/an in T1 2016: componentele populatie si companii s-au redus cu 13.4%, respectiv 9%.

In abordarea alternativa creditul neguvernamental acordat populatiei s-a consolidat la 107.9 miliarde RON in martie, dat fiind ca majorarea creditului ipotecar cu 1.6% ytd (la 52.8 miliarde RON) a anulat scaderea creditului de consum cu 1.6% ytd (la 52.1 miliarde RON).

Pe de alta parte, creditul neguvernamental total acordat companiilor s-a diminuat cu 1.1% ytd, la 108.4 miliarde RON in martie.

In incheiere mentionam faptul ca la finele lunii martie ponderea creditului in RON in totalul creditului neguvernamental se situa la 52.6%, cel mai ridicat nivel de la sfarsitul anului 2006.

Pe termen mediu ne asteptam la consolidarea momentului favorabil in sfera pietei creditului, pe fondul perspectivelor pozitive privind dinamica cererii si ofertei si a premiselor de identificare a unor solutii pentru contracararea Legii darii in plata. Conform scenariului nostru central soldul mediu anual al creditului neguvernamental ar putea creste cu 3% in 2016, 5% in 2017 and 7.5% in 2018.

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).