04 noiembrie 2020   |   Timp de citire: 2 minute

Creditul transfrontalier in decelerare in trimestrul II

Conform statisticilor Bancii Reglementelor Internationale (BIS) ritmul anual al creditului transfrontalier s-a temperat de la 10.1% an/an in T1 la 5% an/an in T2 (minimul din T1 2019, dupa cum se poate observa in graficul de mai jos), la 32.6 trilioane dolari.

Expunerea bancilor pe tarile dezvoltate a decelerat de la 12.2% an/an in T1 la 7% an/an in T2, la 23 trilioane dolari.

Expunerea bancilor pe statele emergente si in dezvoltare s-a diminuat cu 0.9% an/an in T2 (prima ajustare din T3 2016), la 4.1 trilioane de dolari.

In semestrul I creditul transfrontalier a crescut cu 7.6% an/an, evidentiindu-se majorarea expunerii bancilor pe tarile dezvoltate cu 9.6% an/an (dat fiind ca incidenta pandemiei a fost contrabalansata de implementarea unui mix relaxat fara precedent de politici economice).

Expunerea bancilor straine pe statele emergente si in dezvoltare a crescut marginal in S1.

Se evidentiaza decelerarea expunerii pe banci, de la 9.6% an/an in T1 la 3.5% an/an in T2.

Totodata, expunerea transfrontaliera a bancilor pe institutiile financiare nebancare s-a atenuat de la 13.4% an/an in T1 la 5.9% an/an in T2, minimul din T3 2017.

In primele sase luni din 2020 expunerile transfrontaliere ale bancilor pe sectorul bancar si pe segmentul nebancar au crescut cu 6.6% an/an, respectiv 8% an/an.

Analiza pe tarile de origine evidentiaza accelerarea expunerii transfrontaliere a bancilor din SUA de la 8.9% an/an in T1 la 10.5% an/an in T2 (maximul din T3 2019), dat fiind ca semnalele FED privind persistenta politicii monetare acomodative pe termen mediu au intensificat eforturile de identificare a oportunitatilor de crestere din sfera mondiala.

Expunerea bancilor din Japonia a accelerat de la 9.2% an/an in T1 la 9.4% an/an in T2.

Pe de alta parte, expunerea transfrontaliera a bancilor din Germania si Franta a scazut in T2 cu ritmuri anuale de 3.1%, respectiv 1.7% in T2, date fiind provocarile structurale din sectorul bancar european, exacerbate de incidenta pandemiei.

Subliniem faptul ca expunerea bancilor straine pe economia Romaniei a decelerat de la 10.6% an/an in T1 la 5.7% an/an in T2 si s-a majorat cu 8.2% an/an in semestrul I (pe fondul potentialului ridicat de dezvoltare si convergenta a economiei interne spre media europeana).


Graficul 1. Evolutia creditului transfrontalier (%, an/an)

Evolutia creditului transfrontalier (procente, an per an) reprezentata in grafic

Sursa: Banca Reglementelor Internationale (BRI)

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).