15 iulie 2015

Cresc investitiile straine directe si scade datoria externa

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat recent datele cu privire la dinamica balantei de plati in mai si primele cinci luni ale anului curent.

Conform statisticilor publicate recent de Banca Nationala a Romaniei (BNR) investitiile straine directe au crescut cu 23.4% an/an, la 1,287 milioane EUR in perioada ianuarie-mai. Aceste fluxuri au avut urmatoarea structura: 650 milioane EUR participatii la capital; 637 milioane EUR credite intra-grup.

Totodata, datele BNR indica scaderea datoriei externe totale, cu 3.7% ytd, la 90.8 miliarde EUR in primele cinci luni ale anului, evolutie determinata de scaderea datoriei pe termen lung (cu 5.6% ytd, la 71.5 miliarde EUR).

Statisticile BNR confirma faptul ca economia interna a redevenit atractiva pentru fluxurile investitionale internationale, dupa un amplu si sever proces de ajustare macroeconomica. Redinamizarea investitiilor straine directe poate avea o contributie importanta la performanta economiei interne in noul ciclu economic.

De asemenea, datele BNR exprima faptul ca datoria externa totala se afla pe o tendinta descendenta, evolutie determinata atat de rambursarile imprumuturilor internationale contractate de sectorul public, dar si de plata datoriilor scadente in sectorul privat.

Pe termen mediu ne asteptam la consolidarea tendintei de relansare a investitiilor straine directe si la convergenta datoriei externe catre nivelul de 50% din PIB.

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).