04 septembrie 2015

Crestere economica pe consum si investitii in semestrul I

Datele provizorii (1) comunicate astazi de Institutul National de Statistica (INS) indica cresterea economiei interne cu 3.7% an/an in semestrul I.

Aceasta evolutie a fost determinata exclusiv de dinamica cererii interne: contributie de 5.2 puncte procentuale la formarea ritmului anual al PIB. Se evidentiaza dinamica consumului privat – principala componenta a PIB-ului a crescut cu 5.4% an/an, contribuind cu 3.5 puncte procentuale la dinamica anuala a economiei. Evolutia consumului privat a fost sustinuta in prima jumatate a anului curent de majorarea salariilor, redinamizarea creditului in RON catre populatie si reducerea TVA-ului la alimente si servicii de alimentatie (de la 24% la 9%, incepand cu 1 iunie).

Totodata, investitiile productive au consemnat un avans de 8.1% an/an la sase luni, evolutie care confirma reintrarea economiei interne intr-un nou ciclu economic. Aceasta componenta a PIB a fost sustinuta de reducerea costurilor de finantare in economie, dar si de redinamizarea consumului intern.

Nu in ultimul rand, consumul public a contribuit cu 0.2 puncte procentuale la dinamica anuala a PIB-ului in semestrul I.

Pe de alta parte, cererea externa neta a avut o contributie negativa la ritmul anual al economiei din prima jumatate a anului (-1.5 puncte procentuale), dat fiind ca exporturile au crescut cu 6.3% an/an, iar importurile au urcat cu 9.6% an/an.

Analiza din perspectiva ofertei agregate scoate in evidenta sectoarele cele mai performante in semestrul I: constructiile (+3.6% an/an), comertul/transporturile/HORECA (+5.6% an/an) si IT&C (+13.8% an/an). Agricultura, industria si intermedierile financiare/asigurari au crescut fiecare cu cate 2.2%.

In incheiere atragem atentia cu privire la faptul ca dinamica componentelor PIB din semestrul I, a creditarii catre populatie de la inceputul anului pana in prezent si perspectiva reducerii TVA la 20% de la 1 ianuarie ar putea determina reactia politicii monetare (inflexiune) incepand cu 2016.

 consum privat vs Investitii productive

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).