09 iunie 2015

Crestere economica sustinuta de relansarea investitiilor

Conform datelor INS economia României a crescut cu un ritm trimestrial de 1.6% în trimestru I (în accelerare de la 1% în ultimul trimestru din 2014), evoluție determinată, în principal, de dinamica consumului privat (+1.8%) și a investițiilor productive (3.3%).

Comparativ cu T1 2014 PIB-ul intern a crescut cu 4.3%, evoluție determinată, în exclusivitate, de contribuția cererii interne (+5.6 puncte procentuale). Se notează dinamica investițiilor productive (+8% an/an), evoluție în linie cu așteptările noastre din scenariul macroeconomic central.

Totodată, consumul privat (principala componentă a PIB) a crescut cu 4.9% an/an, evoluție susținută de majorarea venitului real disponibil al populației.

Pe de altă parte, consumul public și cererea externă netă au avut contribuții negative la dinamica anuală a PIB din trimestrul I: -0.2 puncte procentuale, respectiv -1.3 puncte procentuale.

Din perspectiva ofertei agregate toate sectoarele economiei au crescut în dinamică anuală în primul trimestru din 2015, cele mai bune performanțe fiind consemnate în industrie (+4.2%), comerț (+5.8%), construcții (+6.2%), agricultură (+9%) și IT&C (13.2%).

Statisticile INS confirmă scenariul macroeconomic central al Băncii Transilvania, axat pe relansarea investițiilor productive, cu impact de antrenare pentru toate componentele PIB-ului.

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).