01 octombrie 2015

Crestere puternica a autorizatiilor de constructii rezidentiale in august

Datele comunicate recent de Institutul National de Statistica (INS) indica cresterea semnificativa a numarului autorizatiilor de constructii locuinte in august: ritm lunar de 20%, la 4,766 unitati – maximul din octombrie 2008.

Se evidentiaza dinamica componentei rurale, in urcare cu 25.1% luna/luna, la 3,146 unitati. Componenta urbana a crescut cu 11.2% luna/luna, la 1,620 unitati.

Comparativ cu august 2014 numarul autorizatiilor de constructii rezidentiale s-a majorat cu 31.7%: componentele urbana si rurala au consemnat ritmuri de crestere de 29%, respectiv 33.2%.

Astfel, in primele opt luni ale anului acest indicator a urcat cu 7.4% an/an, la 27,037 unitati, evolutie sustinuta de dinamica venitului real disponibil al populatiei, accelerarea creditului ipotecar in contextul declinului costurilor de finantare si perspectiva pozitiva pentru intrarile de capital de la forta de munca activa in strainatate. Componenta urbana a urcat cu 2.4% an/an, la 9.763 unitati, iar componenta rurala s-a majorat cu 10.4% an/an, la 17,274 unitati.

In acest context, pe termen scurt ne asteptam la o redinamizare a lucrarilor de constructii rezidentiale, segmentul cel mai activ din piata constructiilor pe parcursul ultimilor ani.

Pe termen mediu acest segment este sustinut de noul ciclu economic, dar si de perspectiva substituirii graduale a fondului locativ actual.

Riscurile asociate acestui scenariu sunt: perspectiva majorarii costului de finantare in economia mondiala si deciziile de politica economica pe plan intern.

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).