15 iulie 2020

Datoria externa totala in crestere in perioada ianuarie-mai

Statisticile publicate de banca centrala indica si majorarea datoriei externe totale cu 4.7% ytd la 110.9 miliarde EUR in primele cinci luni ale anului curent.

Se evidentiaza majorarea datoriei externe totale pe termen lung, cu 5.4% ytd la 77.6 miliarde EUR, determinata de cresterea componentei publice directe, cu 11.5% ytd la 43.7 miliarde EUR.

Cu toate acestea, componenta privata a datoriei externe pe termen lung s-a ajustat cu 1.5% ytd la 32.5 miliarde EUR, notandu-se diminuarea depozitelor nerezidentilor cu 56.7% ytd la 324 milioane EUR, nivel minim istoric.

De asemenea, datoria externa totala pe termen scurt a urcat cu 3.2% ytd la 33.3 miliarde EUR in primele cinci luni din 2020.

Previzionam ca raportul datorie externa totala/PIB va inregistra un nivel mediu de 48.3% in intervalul 2020-2022.


Graficul 1. Datoria externa totala (% PIB) 

Datoria externa totala (% PIB)

Sursa: BNR, previziuni BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).