16 decembrie 2020   |   Timp de citire: 1 minut

Datoria externa totala in crestere in perioada ianuarie-octombrie

Statisticile Bancii Nationale a Romaniei (BNR) indica si cresterea datoriei externe totale cu 8.4% ytd la 119 miliarde EUR in intervalul ianuarie-octombrie.

Datoria externa totala pe termen lung s-a majorat cu 14.1% ytd la 84.8 miliarde EUR, ca urmare a cresterii inregistrate de componenta publica directa cu 29% ytd la 50.5 miliarde EUR (in contextul imprumuturilor statului pe pietele internationale pentru acoperirea necesarului de finantare).

Pe segmentul privat al datoriei externe pe termen lung se observa o ajustare cu 2.5% ytd la 32.8 miliarde EUR in octombrie (notandu-se scaderea depozitelor nerezidentilor cu 70% ytd la 0.1 miliarde EUR).

Datoria externa totala pe termen scurt s-a redus cu 3.5% ytd la 34.2 miliarde EUR in primele 10 luni din 2020.


Graficul 1. Raportul datorie externa totala/PIB

Raportul datorie externa totala per PIB reprezentat in grafic

Sursa: BNR, prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).