16 iunie 2020

Datoria externa totala in crestere in primele patru luni din 2020

Statisticile Bancii Nationale a Romaniei (BNR) indica cresterea datoriei externe totale cu 0.6% ytd la 106.6 miliarde EUR in perioada ianuarie-aprilie.
Evolutia a fost determinata de majorarea componentei termen scurt cu 3.3% ytd la 33.3 miliarde EUR.

Pe de alta parte, datoria externa totala pe termen lung s-a diminuat cu 0.5% ytd la 73.3 miliarde EUR in primele patru luni din 2020. Se evidentiaza ajustarea componentei private cu 2% ytd la 32.3 miliarde EUR, pe fondul declinului depozitelor nerezidentilor cu 45.1% ytd la 0.4 miliarde EUR.

La polul opus, pe segmentul public al datoriei externe pe termen lung s-a inregistrat o majorare cu 0.7% ytd la 39.5 miliarde EUR in primele patru luni din 2020.

Ne asteptam ca ponderea datoriei externe totale in PIB sa se situeze la un nivel mediu de aproximativ 48.4% in perioada 2020-2022.

 

Graficul 1. Raportul datorie externa totala / PIB
Raportul datorie externa totala per PIB
Sursa: previziuni BT utilizand datele Eurostat si BNR

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).