13 august 2020

Datoria externa totala in crestere in semestrul I

Datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR) indica si cresterea datoriei externe totale cu 5.3% ytd la 111.5 miliarde EUR in iunie.

Se evidentiaza majorarea datoriei externe totale pe termen lung cu 7.2% ytd la 79 miliarde EUR, pe fondul cresterii componentei publice directe cu 14.9% ytd la 45 miliarde EUR. Componenta privata s-a ajustat cu 1.4% ytd la 32.5 miliarde EUR, notandu-se reducerea depozitelor nerezidentilor cu 56.6% ytd la 325 milioane EUR (in zona minimelor istorice).

Datoria externa totala pe termen scurt a urcat cu doar 0.8% ytd la 32.5 miliarde EUR in semestrul I.

Previzionam o pondere a datoriei externe totale in PIB de 48.6% (in medie) in intervalul 2020-2022.Graficul 1. Datoria externa totala (% PIB)

Datoria externa totala (% PIB)

Sursa: previziuni BT, utilizand datele INS si BNR

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).