20 decembrie 2016

Deficit de cont curent de 1.8% din PIB in perioada ianuarie-octombrie 2016

Datele comunicate recent de Banca Nationala a Romaniei (BNR) confirma tendinta de intensificare a deficitului de cont curent in primele zece luni ale anului curent. Aceasta evolutie a fost influentata de climatul pozitiv din sfera cererii interne, sustinut de mix-ul relaxat de politici economice (nivelul minim istoric al ratelor de dobanda, reducerea cotelor TVA, majorarea veniturilor publice).

Astfel, contul curent al balantei de plati a inregistrat un deficit de 2.9 miliarde EUR (1.8% din PIB) (in intensificare cu 177% an/an) in perioada ianuarie-octombrie 2016.

Se evidentiaza adancirea deficitelor componentelor comert international cu bunuri (cu 25.7% an/an, la 7.4 miliarde EUR) si venituri primare (cu 22.3% an/an, la 4 miliarde EUR).

Totodata, excedentul balantei veniturilor secundare s-a diminuat cu 10.8% an/an, la 2.2 miliarde EUR.

Pe de alta parte, din comertul international cu servicii s-a consemnat un excedent de 6.3 miliarde EUR, in crestere cu 11.2% an/an.

Conform scenariului macroeconomic central BT deficitul de cont curent s-ar putea intensifica pe termen mediu (ponderea acestuia in PIB ar putea creste la 2.3% in 2016, 2.7% in 2017, 2.8% in 2018, respectiv 3% in 2019), pe fondul consolidarii momentului pozitiv din sfera cererii interne. Desi ne asteptam la o deteriorare a contului curent, valorile prognozate se situeaza cu mult sub cele consemnate inainte de criza si pot fi considerate sustenabile pentru a tara in dezvoltare.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).