16 ianuarie 2017

Deficit de cont curent de 2.1% din PIB in perioada ianuarie-noiembrie 2016

Datele comunicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) indica intensificarea deficitului de cont curent al balantei de plati in perioada ianuarie-noiembrie 2016, evolutie determinata de accelerarea cererii interne. Astfel, deficitul de cont curent s-a situat la 3.4 miliarde EUR la 11 luni din 2016, in intensificare cu 178% an/an.

Pe de o parte, balanta comerciala cu bunuri a consemnat un deficit de 8.2 miliarde EUR, in adancire cu 24% an/an, ca urmare a accelerarii consumului privat intern.

De asemenea, deficitul balantei veniturilor primare s-a intensificat cu 27% an/an, la 4.4 miliarde EUR.

Nu in ultimul rand, balanta veniturilor secundare a inregistrat un excedent de 2.2 miliarde EUR, in scadere cu 12.1% an/an.

Pe de alta parte, excedentul balantei comerciale cu servicii s-a majorat cu 10% an/an, la 7 miliarde EUR.

Ponderea in PIB a deficitului de cont curent s-a situat la 2.1% in perioada ianuarie-noiembrie 2016, cel mai ridicat nivel din 2012.

In scenariul macroeconomic central BT previzionam continuarea tendintei de deteriorare pentru contul curent al balantei de plati. Ne asteptam ca ponderea in PIB a acestui indicator sa se majoreze la 3% in 2017 si 2018, respectiv 3.3% in 2019.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).