13 februarie 2017

Deficit de cont curent de 2.5% din PIB in 2016, maximul din 2012

Astazi Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat datele cu privire la evolutia balantei de plati in anul 2016. 

Conform statisticilor BNR deficitul de cont curent s-a intensificat cu 112% an/an, la 4.1 miliarde EUR anul trecut, evolutie determinata de accelerarea cererii interne.

Astfel, balanta comerciala internationala cu bunuri a inregistrat un deficit de 9.3 miliarde EUR in 2016, in intensificare cu 19% an/an.

Totodata, deficitul balantei veniturilor primare s-a adancit cu 29% an/an, pana la 4.8 miliarde EUR.

De asemenea, balanta veniturilor secundare s-a deteriorat anul trecut: excedent de 2.5 miliarde EUR, in atenuare cu 12.3% an/an.

Cu toate acestea, din comertul international cu servicii s-a inregistrat un excedent de 7.6 miliarde EUR in 2016, in urcare cu 11% an/an.

Ca pondere in PIB deficitul de cont curent s-a situat la 2.5% in 2016, nivelul maxim din 2012.

Conform scenariului macroeconomic central BT ponderea deficitului de cont curent in PIB s-ar putea majora gradual, la 3.1% in 2017, 3.2% in 2018 și 3.5% in 2019 (dupa cum se poate observa in graficul de mai jos), pe fondul perspectivelor de continuare a ciclului economic post-criza.

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).