14 octombrie 2015

Deficit de cont curent si datorie externa in atenuare, ISD in relansare in perioada ianuarie-august 2015

Datele comunicate astazi de Banca Nationala a Romaniei (BNR) arata atenuarea deficitului de cont curent cu 48.9% an/an, la 585 milioane EUR in primele opt luni ale anului, evolutie determinata de dinamica componentelor:

  1. Servicii (excedent de 4.2 miliarde EUR, in intensificare cu 12.4% an/an);
  2. Venituri secundare (excedent de 1.7 miliarde EUR, in urcare cu 49.9% an/an);
  3. Venituri primare (deficit de 2 miliarde EUR, in atenuare cu 15.6% an/an).

Componenta bunuri a prezentat un deficit de 4.4 miliarde EUR, in intensificare cu 23.1% an/an.

De asemenea, conform statisticilor BNR investitiile straine directe au crescut cu 15.8% an/an, la 2,299 milioane EUR in primele opt luni: 1,453 milioane EUR participatii la capital si 846 milioane EUR credite intra-grup.

Totodata, datoria externa totala s-a redus cu 5.2% YTD, la 89.8 miliarde EUR in perioada ianuarie-august, pe fondul scaderii datoriei pe termen lung, cu 7.5% YTD, la 70.1 miliarde EUR (date fiind rambursarile, dar si declinul costurilor de finantare). Se noteaza:

  1. atenuarea datoriei publice externe directe pe termen lung (cu 8.1% YTD, la 29.2 miliarde EUR);
  2. scaderea datoriei private externe pe termen lung (cu 4.4% YTD, la 38.6 miliarde EUR); in cadrul acesteia, depozitele pe termen lung ale nerezidentilor s-au redus cu 12.3% YTD, la 5.3 miliarde EUR, data fiind reducerea ratelor de dobanda. Cu toate acestea, se observa o crestere a depozitelor nerezidentilor in august, cu un ritm lunar de 2%, pe fondul intensificarii turbulentelor pe pietele emergente (o parte din investitorii externi si-au orientat capitalul spre depozite pe piata interna, data fiind si perceptia redusa de risc privind expunerea investitionala pe Romania).
  3. Rambursarea a peste 1 miliard EUR din datoria BNR la FMI.

Datoria externa pe termen scurt a urcat cu 3.9% YTD, la 19.6 miliarde EUR, in perioada ianuarie-august.

In scenariul central BT ne asteptam la majorarea ponderii deficitului de cont curent in PIB de la 0.5% in 2014 la 0.8% in 2015, 2% in 2016 si la peste 3% in 2017. Pe de alta parte, previzionam convergenta ponderii datoriei externe totale in PIB spre 50% pana la final de 2017 (de la 63% in 2014).

Contul de cont curent

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).