11 martie 2020

Deficitul balantei comerciale cu bunuri in intensificare in ianuarie

Datele Institutului National de Statistica (INS) indica continuarea tendintei de intensificare a deficitului balantei comerciale cu bunuri la inceput de an, pe fondul mix-ului relaxat de politici economice.

Exporturile de bunuri au urcat cu 3.3% an/an la 5.7 miliarde EUR in ianuarie, evidentiindu-se majorarea componentei extra-comunitare cu 6.2% an/an la 1.2 miliarde EUR. Pe segmentul comunitar exporturile au crescut cu 2.5% an/an la 4.4 miliarde EUR.

Importurile de bunuri au continuat sa inregistreze un avans mai puternic fata de exporturi, de 3.4% an/an la 7 miliarde EUR. Importurile din afara Uniunii Europene au urcat cu 8.6% an/an la 1.9 miliarde EUR, iar componenta comunitara s-a majorat cu 1.6% an/an la 5.1 miliarde EUR.

Astfel, deficitul balantei comerciale cu bunuri s-a adancit cu 3.9% an/an la 1.3 miliarde EUR in ianuarie.

Evolutia a fost determinata de intensificarea deficitului balantei comerciale cu bunuri cu tarile din afara Uniunii Europene, cu 13.3% an/an la 0.7 miliarde EUR.

La polul opus, componenta comunitara a deficitului s-a ajustat cu 4% an/an la 0.7 miliarde EUR in ianuarie.

Prognozam cresterea exporturilor si importurilor totale (bunuri si servicii) cu dinamicii medii anuale de 6%, respectiv 6.9% in perioada 2020-2022. Cu alte cuvinte, ne asteptam la ameliorarea exportului net in trimestrele urmatoare, intr-o evolutie determinata de evenimentele recente din economia mondiala si economia Uniunii Europene si de factorii interni (rebalansarea politicii economice, continuarea fluxurilor investitionale si deprecierea graduala a cursului real efectiv al monedei nationale).

Graficul 1. Exporturile si importurile de bunuri (miliarde EUR)

Exporturile și importurile de bunuri (miliarde EUR)

Sursa: INS, prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).