20 iulie 2020

Deficitul balantei comerciale cu bunuri in ajustare in luna mai

Conform Institutului National de Statistica (INS) deficitul balantei comerciale cu bunuri s-a ajustat in luna mai, evolutie influentata de modificarea comportamentului economic al populatiei si companiilor, in contextul incidentei pandemiei si consecintelor acestui soc.

Exporturile de bunuri s-au diminuat pentru a treia luna la rand in mai, cu 40.1% an/an la 3.8 miliarde EUR. Vanzarile spre tarile UE s-au ajustat cu 38.7% an/an la 2.8 miliarde EUR, iar componenta extra-comunitara s-a redus cu 43.9% an/an la 1 miliard EUR.

Importurile de bunuri au scazut cu 35.4% an/an la 5 miliarde EUR: componentele UE si non-UE s-au redus cu 35.9% an/an la 3.6 miliarde EUR si cu 34.2% an/an la 1.4 miliarde EUR.

Astfel, deficitul comercial cu bunuri s-a ajustat cu 15.6% an/an la 1.3 miliarde EUR, evolutie determinata de declinul componentei comunitare cu 24.6% an/an la 0.84 miliarde EUR. Deficitul comercial cu bunuri cu tarile non-UE s-a adancit cu 11.3% an/an la 0.41 miliarde EUR.

In perioada ianuarie-mai 2020 exporturile de bunuri au scazut cu 19% an/an la 23.8 miliarde EUR, data fiind incidenta pandemiei, un soc pentru comertul international.

Exporturile comunitare s-au ajustat cu 20.3% an/an la 17.2 miliarde EUR, iar exporturile extra-comunitare s-au diminuat cu 15.6% an/an la 6.6 miliarde EUR.

Totodata, importurile de bunuri au scazut cu 13.5% an/an la 31.1 miliarde EUR la cinci luni, evolutie influentata si de modificarea comportamentului economic pe termen scurt la nivelul populatiei si companiilor dupa incidenta pandemiei.

Importurile din tarile Uniunii Europene s-au redus cu 13.5% an/an la 22.7 miliarde EUR, iar pe segmentul extra-comunitar s-a inregistrat un declin de 13.4% an/an la 8.4 miliarde EUR.

Prin urmare, deficitul balantei comerciale cu bunuri s-a adancit cu 11.2% an/an la 7.3 miliarde EUR in perioada ianuarie-mai 2020. Evolutia a fost determinata de intensificarea deficitului comercial cu bunuri cu tarile Uniunii Europene, cu 17.7% an/an la 5.5 miliarde EUR.

Pe de alta parte, din relatiile comerciale cu bunuri cu tarile din afara Uniunii Europene a rezultat un deficit de 1.8 miliarde EUR, in ajustare cu 4.5% an/an in primele cinci luni din 2020.

Cele mai ridicate niveluri ale deficitului comercial la cinci luni au fost inregistrate la: alimente si animale vii (1 miliard EUR), combustibili minerali, lubrifianti si materiale derivate (1 miliard EUR), marfuri manufacturate (1.9 miliarde EUR) si produse chimice (3.6 miliarde EUR).

Graficul 1. Exporturile, importurile, balanta comerciala cu bunuri (mld. EUR)

Exporturile, importurile, balanta comerciala cu bunuri (mld. EUR)

Sursa: Institutul National de Statistica (INS), prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).