13 martie 2018

Deficitul balantei comerciale cu bunuri in intensificare in ianuarie

Conform datelor publicate astazi de Institutul National de Statistica (INS) importurile de bunuri au continuat sa creasca cu un ritm mai puternic fata de exporturi in luna ianuarie, pe fondul climatului favorabil din sfera consumului intern, influentat de nivelul scazut al ratelor reale de dobanda.

Datele INS indica cresterea exporturilor de bunuri cu 15.9% an/an la 5.4 miliarde EUR in ianuarie, evolutie sustinuta de accelerarea economiei mondiale si de deprecierea cursului real efectiv al monedei nationale.

Componenta comunitara s-a majorat cu 16.2% an/an la 4.1 miliarde EUR, iar exporturile spre tarile din afara Uniunii Europene au crescut cu 14.9% an/an la 1.3 miliarde EUR.

Importurile de bunuri au urcat cu un ritm mai puternic in ianuarie, 17.3% an/an la 6.2 miliarde EUR: segmentul comunitar a crescut cu 16.2% an/an la 4.6 miliarde EUR, iar componenta extra-comunitara a consemnat un avans de 20.4% an/an la 1.6 miliarde EUR.

Astfel, deficitul balantei comerciale cu bunuri s-a intensificat cu 28.1% an/an la 0.8 miliarde EUR in luna ianuarie, cu urmatoarea distributie: componenta comunitara - deficit de 0.4 miliarde EUR (in adancire cu 16.5% an/an); segmentul extra-comunitar - deficit de 0.3 miliarde EUR (in intensificare cu 47.7% an/an).

In scenariul macroeconomic central BT previzionam decelerarea dinamicii anuale a exporturilor si importurilor totale (bunuri si servicii) pe termen mediu, pe fondul maturitatii ciclului economic post-criza si majorarii costurilor de finantare. Ne asteptam ca importurile sa prezinte o performanta superioara exporturilor pana la revenirea in teritoriu pozitiv a costurilor reale de finantare pe termen scurt. Astfel, ritmul anual de evolutie pentru exporturile totale s-a putea tempera de la 9.5% in 2017 la 7.5% in 2018, 5.5% in 2019 si 4.5% in 2020. Pentru importurile totale previzionam dinamici medii anuale in decelerare de la 11.1% in 2017 la 7.9% in 2018, 5.8% in 2019, respectiv 4.9% in 2020.

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).