10 august 2020

Deficitul balantei comerciale cu bunuri in intensificare in semestrul I

Conform Institutului National de Statistica (INS) exporturile de bunuri s-au diminuat cu 12.9% an/an la 4.8 miliarde EUR in iunie.

Exporturile comunitare au scazut cu 9.5% an/an la 3.7 miliarde EUR, pe fondul ajustarii severe a economiei Zonei Euro (principalul partener economic) din T2, in contextul incidentei pandemiei si consecintelor acestui soc.

De asemenea, vanzarile de bunuri spre tarile din afara Uniunii Europene au inregistrat un declin de 22.1% an/an la 1.2 miliarde EUR.

Importurile de bunuri au scazut cu un ritm de doar 7.9% an/an la 6.2 miliarde EUR in iunie, ceea ce reflecta redinamizarea economiei interne dupa iesirea din starea de urgenta. Importurile comunitare s-au diminuat cu 7.6% an/an la 4.5 miliarde EUR, in timp ce importurile extra-comunitare s-au redus cu 8.7% an/an la 1.6 miliarde EUR.

Deficitul balantei comerciale cu bunuri s-a adancit cu 16.8% an/an la 1.3 miliarde EUR in iunie.

La sase luni exporturile de bunuri s-au redus cu 18.1% an/an la 28.6 miliarde EUR, ca urmare a incidentei pandemiei (un soc pentru comertul international): componentele UE si extra-comunitara au scazut cu 18.6% an/an la 20.8 miliarde EUR, respectiv cu 16.7% an/an la 7.8 miliarde EUR.

Importurile de bunuri au scazut cu doar 12.6% an/an la 37.3 miliarde EUR la sase luni, ceea ce reflecta o ajustare mai putin severa a economiei interne, dar si o evolutie influentata si de dependenta de importuri de produse chimice/medicale din afara Uniunii Europene, dar si de fluctuatiile din piata valutara.Componentele comunitara si extra-comunitara s-au redus cu 12.6% an/an la 27.2 miliarde EUR, respectiv 12.7% an/an la 10.1 miliarde EUR. 

Prin urmare, deficitul balantei comerciale cu bunuri s-a intensificat cu 12.1% an/an la 8.7 miliarde EUR la sase luni, cu urmatoarea structura: componenta comunitara la 6.4 miliarde EUR (in crestere cu 15.2% an/an), segmentul extra-comunitar la 2.3 miliarde EUR (in urcare cu 4.3% an/an).

Cele mai ridicate niveluri ale deficitului comercial in semestrul I au fost inregistrate la alimente si animale vii (1.3 miliarde EUR), combustibili minerali, lubrifianti si materiale derivate (1.2 miliarde EUR), marfuri manufacturate (2.3 miliarde EUR) si produse chimice (4.3 miliarde EUR).

Ne asteptam la ameliorarea contributiei exportului net la ritmul anual al PIB pe termen scurt si mediu, ca urmare a consecintelor pandemiei si perspectivelor de depreciere pentru cursul real efectiv al RON si de ameliorare a ofertei interne de bunuri si servicii in ciclul post-pandemie. 


Graficul 1. Exporturile si importurile de bunuri (miliarde EUR)

Exporturile si importurile de bunuri (miliarde EUR)

Sursa: Institutul National de Statistica (INS)

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).