13 octombrie 2015

Deficitul balantei comerciale s-a intensificat cu 25.4% an/an la opt luni

Conform datelor comunicate recent de Institutul National de Statistica (INS) exporturile au crescut cu 1.5% an/an la 3.92 miliarde EUR in august (minimul ultimilor opt luni): avansul exporturilor catre tarile UE (cu 10.2% an/an, la 2.81 miliarde EUR) a fost contrabalansat de declinul exporturilor catre tarile non-UE (cu 15.5% an/an, la 1.11 miliarde EUR).

Importurile au consemnat o crestere cu un ritm mai puternic in august, cu 10.9% an/an, la 4.78 miliarde EUR: importurile din tarile membre ale Uniunii Europene s-au majorat cu 13.9% an/an, la 3.58 miliarde EUR; importurile din tarile non-UE au urcat cu 2.8% an/an, la 1.19 miliarde EUR.

Prin urmare, balanta comerciala a inregistrat un deficit de 857 milioane EUR in august (nivelul maxim din decembrie 2012), in intensificare cu 93.7% an/an. In relatiile comerciale cu tarile UE deficitul s-a intensificat cu 29.8% an/an, la 773 milioane EUR. In relatiile comerciale cu tarile non-UE s-a inregistrat un deficit de 84 milioane EUR in august, spre deosebire de excedentul de 153 milioane EUR in august 2014.

In perioada ianuarie-august 2015 exporturile au urcat cu 5.4% an/an, la 36 miliarde EUR, data fiind cresterea exporturilor catre tarile UE (cu 8.6% an/an, la 26.3 miliarde EUR), evolutie sustinuta de procesul de relansare economica din Europa. Exporturile catre tarile non-UE au consemnat un declin de 2.5% an/an, la 9.7 miliarde EUR, evolutie influentata de decelerarea economiilor emergente, dar si de tensiunile geo-politice regionale (care au condus la sanctiunile economice UE/NATO-Rusia).

Importurile au inregistrat un avans mai rapid, de 7.4%, la 40.8 miliarde EUR, evolutie care reflecta accelerarea cererii interne. Importurile din tarile UE au urcat cu 9.5% an/an, la 31.3 miliarde EUR. Importurile din tarile non-UE au crescut cu doar 1.1% an/an, la 9.5 miliarde EUR.

Prin urmare, balanta comerciala a inregistrat un deficit de 4.8 miliarde EUR in primele opt luni ale anului, in intensificare cu 25.4% an/an. In relatiile comerciale cu tarile UE deficitul comercial s-a intensificat cu 14.5% an/an, la 4.9 miliarde EUR. In schimburile comerciale cu statele non-UE s-a inregistrat un excedent de 0.1 miliarde EUR, in atenuare cu 72% an/an.

Conform scenariului macroeconomic central al BT, balanta comerciala se va deteriora pe termen mediu, dat fiind ca ne asteptam la o dinamica medie anuala a exporturilor de 6.6%, ritm inferior celui previzionate pentru importuri (9.1%) in intervalul 2015-2017.  

Exporturi Importuri Balanta comerciala

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).