23 iunie 2020

Deficitul comercial cu bunuri in intensificare cu 19% an/an la patru luni

Datele publicate de Institutul National de Statistica (INS) indica deteriorarea balantei comerciale cu bunuri in perioada ianuarie-aprilie 2020, pe fondul mix-ului relaxat de politici economice, incidentei pandemiei si consecintelor acestui soc (inclusiv implementarea de restrictii pentru contracararea crizei sanitare).

Astfel, exporturile de bunuri s-au ajustat cu 13.3% an/an la 20 miliarde EUR, pe fondul diminuarii vanzarilor pe piata Uniunii Europene cu 15.4% an/an la 14.4 miliarde EUR. Componenta extra-comunitara a scazut cu 7.5% an/an la 5.6 miliarde EUR.

Importurile de bunuri s-au redus cu 7.4% an/an la 26.1 miliarde EUR la patru luni: componentele comunitara si extra-comunitara au scazut an/an cu 7.3% la 19 miliarde EUR, respectiv 7.6% la 7 miliarde EUR.

Prin urmare, deficitul balantei comerciale cu bunuri s-a adancit cu 19% an/an la 6.1 miliarde EUR in primele patru luni din 2020. Aceasta evolutie a fost determinata de intensificarea componentei comunitare cu 30.8% an/an la 4.7 miliarde EUR. Pe de alta parte, deficitul balantei comerciale cu bunuri cu tarile din afara Uniunii Europene s-a ajustat cu 8.1% an/an la 1.4 miliarde EUR.

Din perspectiva analizei pe grupe de produse se evidentiaza deficitele comerciale inregistrate in perioada ianuarie-aprilie 2020 de componentele alimente si animale vii (0.8 miliarde EUR), combustibili minerali, lubrifianti si materiale derivate (0.9 miliarde EUR), marfuri manufacturate (1.6 miliarde EUR) si produse chimice (3.1 miliarde EUR).

Subliniem insa faptul ca deficitul balantei comerciale cu bunuri s-a ajustat in aprilie cu 12.1% luna/luna, ceea ce semnaleaza startul unui proces de ameliorare a contributiei exportului net la ritmul PIB, in contextul intensificarii perceptiei de risc, cu impact la nivelul comportamentului agentilor economici.


Graficul 1. Exporturile vs. importurile de bunuri cu tarile UE (MA12, an/an) Exporturile vs. importurile de bunuri cu tarile UE (MA12, an/an
Sursa: Institutul National de Statistica (INS), prelucrari BT

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).