11 mai 2020

Deficitul comercial cu bunuri in intensificare cu 19.7% an/an in T1

Datele Institutului National de Statistica (INS) indica scaderea exporturilor de bunuri cu 11.3% an/an la 5.4 miliarde EUR in martie. Evolutia a fost determinata de declinul vanzarilor spre Uniunea Europeana cu 17.8% an/an la 3.7 miliarde EUR, in contextul incidentei pandemiei si restrictiilor implementate de majoritatea tarilor pentru contracararea crizei sanitare.

Pe de alta parte, exporturile catre tarile din afara Uniunii Europene s-au majorat cu 7.3% an/an la 1.7 miliarde EUR in martie.
Importurile de bunuri s-au redus cu 1.8% an/an la 7.3 miliarde EUR in martie: segmentele comunitar si extra-comunitar au scazut cu 0.8% la 5.4 miliarde EUR, respectiv cu 4.4% an/an la 1.8 miliarde EUR.

Astfel, deficitul balantei comerciale cu bunuri s-a intensificat cu 43.1% an/an la 1.9 miliarde EUR in martie, evolutie determinata de adancirea componentei comunitare cu 78.6% an/an la 1.7 miliarde EUR. Pe de alta parte, deficitul balantei comerciale cu tarile din afara Uniunii Europene s-a ajustat cu 62.1% an/an la 0.1 miliarde EUR in martie.

In trimestrul I exporturile de bunuri s-au diminuat cu 2.6% an/an la 17.1 miliarde EUR, pe fondul declinului componentei comunitare cu 4.4% an/an la 12.3 miliarde EUR (vanzarile spre tarile din afara Uniunii Europene au urcat cu 2.2% an/an la 4.7 miliarde EUR).

Pe de alta parte, importurile de bunuri au consemnat un avans de 1.3% an/an la 21.5 miliarde EUR, ca urmare a cresterii componentei comunitare cu 2.1% an/an la 15.8 miliarde EUR (pe segmentul extra-comunitar s-a inregistrat un declin de 1.1% an/an la 5.7 miliarde EUR).

Astfel, deficitul comercial cu bunuri s-a intensificat cu 19.7% an/an la 4.5 miliarde EUR in trimestrul I. Se evidentiaza adancirea deficitului balantei comerciale cu tarile Uniunii Europene cu 34.7% an/an la 3.5 miliarde EUR. Pe de alta parte, deficitul balantei comerciale cu tarile extra-comunitare s-a ajustat cu 14.5% an/an la 1 miliard EUR in perioada ianuarie-martie.

Ne asteptam la ameliorarea contributiei exportului net la dinamica PIB pe termen scurt si mediu, in contextul incidentei pandemiei, premiselor de depreciere a cursului real efectiv al monedei nationale si perspectivelor de rebalansare a politicii economice incepand cu 2021. Consideram ca socurile recente din economia mondiala reprezinta cea mai importanta oportunitate pentru Romania (dupa iesirea din regimul comunist) in directia echilibrarii balantei comerciale, indeosebi cu bunuri agro-alimentare si produse chimice, perspectiva conditionata de intensificarea investitiilor in aceste ramuri, precum si in infrastructura critica per ansamblu.


Graficul 1. Exporturile, importurile si balanta comerciala cu bunuri (miliarde EUR)

Exporturile importurile si balanta comerciala cu bunuri (miliarde EUR)

Sursa: Institutul National de Statistica (INS), prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).