09 aprilie 2020

Deficitul comercial cu bunuri in intensificare cu 7% an/an in ianuarie-februarie

Datele Institutului National de Statistica (INS) indica continuarea tendintei de intensificare a deficitului balantei comerciale cu bunuri inainte de incidenta pandemiei, evolutie determinata de mix-ul relaxat de politici economice pe plan intern.

Astfel, exporturile de bunuri au urcat cu 0.8% an/an la 5.9 miliarde EUR in februarie: majorarea componentei comunitare cu 2% an/an la 4.4 miliarde EUR a contrabalansat ajustarea segmentului extra-comunitar cu 2.3% an/an la 1.6 miliarde EUR.

Importurile de bunuri au crescut cu 2.4% an/an la 7.2 miliarde EUR in februarie, evolutie sustinuta de mix-ul relaxat de politici economice. Se evidentiaza majorarea importurilor din tarile UE cu 5.3% an/an la 5.4 miliarde EUR. Importurile din tarile extra-comunitare au scazut cu 5.3% an/an la 1.8 miliarde EUR.

Prin urmare, deficitul balantei comerciale cu bunuri s-a intensificat cu 10.7% an/an la 1.3 miliarde EUR in februarie.

In perioada ianuarie-februarie exporturile de bunuri s-au majorat cu 2% an/an la 11.6 miliarde EUR, evolutie determinata de cresterea exporturilor comunitare cu 2.9% an/an la 8.6 miliarde EUR (segmentul extra-comunitar s-a ajustat cu 0.4% an/an la 3 miliarde EUR).

Importurile de bunuri au urcat cu 2.9% an/an la 14.2 miliarde EUR in primele doua luni din 2020, ca urmare a majorarii componentei comunitare cu 3.8% an/an la 10.4 miliarde EUR.

Astfel, balanta comerciala cu bunuri a inregistrat un deficit de 2.6 miliarde EUR in intervalul ianuarie-februarie, in intensificare cu 7% an/an.

Pe termen scurt ne asteptam la ajustarea deficitului balantei comerciale cu bunuri, ca urmare a masurilor de distantare sociala implementate in Uniunea Europeana si deteriorarii climatului din sfera cererii interne dupa incidenta socului pandemiei.

Subliniem faptul ca Romania are sansa echilibrarii balantei comerciale cu bunuri agro-alimentare si produse chimice, scenariu conditionat de accelerarea investitiilor in aceste ramuri strategice ale economiei.

 

Graficul 1. Exporturile, importurile si balanta comerciala cu bunuri (miliarde EUR)Exporturile, importurile și balanța comercială cu bunuri (miliarde EUR)

 Sursa: INS, prelucrari BT

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).