19 octombrie 2020   |   Timp de citire: 3 minute

Deficitul comercial cu bunuri in intensificare in luna august

Conform Institutului National de Statistica (INS) exporturile de bunuri au scazut pentru a sasea luna consecutiv in august, cu 8% an/an la 4.6 miliarde EUR (minimul din luna mai).

Exporturile catre tarile Uniunii Europene s-au ajustat cu 4.9% an/an la 3.3 miliarde EUR, iar componenta extra-comunitara a scazut cu 15.5% an/an la 1.3 miliarde EUR.

Importurile de bunuri s-au diminuat cu doar 3.9% an/an in august, pana la 6.1 miliarde EUR. Componenta comunitara s-a ajustat cu 0.9% an/an la 4.5 miliarde EUR, iar pe segmentul extra-comunitar s-a consemnat o scadere cu 11.4% an/an la 1.6 miliarde EUR.

Astfel, deficitul balantei comerciale cu bunuri s-a intensificat cu 11.2% an/an la 1.5 miliarde EUR in august.

In primele opt luni din 2020 exporturile de bunuri s-au diminuat cu 15.3% an/an la 38.7 miliarde EUR, pe fondul incidentei pandemiei, un soc fara precedent pentru comertul international. Componentele comunitara si extra-comunitara s-au redus cu ritmuri anuale de 15.2% la 28.3 miliarde EUR, respectiv 15.6% la 10.5 miliarde EUR.

Importurile de bunuri s-au ajustat cu doar 11.2% an/an la 50.3 miliarde EUR, pe fondul mix-ului relaxat (fara precedent) de politici economice.

Importurile din tarile UE si cele extra-comunitare s-au redus cu ritmuri anuale de 10.5% la 36.8 miliarde EUR, respectiv 13.3% la 13.5 miliarde EUR.

Prin urmare, balanta comerciala cu bunuri a inregistrat un deficit de 11.5 miliarde EUR in primele opt luni din 2020, in intensificare cu 5.9% an/an.

Analiza pe principalele grupe de marfuri evidentiaza deficitul comercial inregistrat pe segmentele alimente si animale vii (1.6 miliarde EUR), combustibili minerali, lubrifianti si materiale derivate (1.7 miliarde EUR), marfuri manufacturate (3.2 miliarde EUR) si produse chimice (5.6 miliarde EUR).


Graficul 1. Exporturile, importurile si balanta comerciala cu bunuri (miliarde EUR)

Exporturile, importurile si balanta comerciala cu bunuri (miliarde EUR) exprimate in grafic

Sursa: Institutul National de Statistica (INS), prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).