11 noiembrie 2020   |   Timp de citire: 1 minut

Deficitul comercial cu bunuri in intensificare la noua luni

Conform Institutului National de Statistica (INS) exporturile de bunuri au scazut pentru a saptea luna consecutiv in septembrie, cu 0.5% an/an la 6.1 miliarde EUR.

Pe de alta parte, importurile de bunuri au crescut (dupa declinul pe parcursul a sase luni la rand) cu 4.4% an/an la 7.6 miliarde EUR in septembrie, evolutie influentata de mix-ul relaxat de politici economice.

Astfel, balanta comerciala cu bunuri a inregistrat un deficit de 1.5 miliarde EUR in septembrie (maximul din aprilie), in intensificare cu 30% an/an.

In primele noua luni din 2020 exporturile de bunuri s-au diminuat cu 13.6% an/an la 44.8 miliarde EUR, pe fondul incidentei pandemiei, un soc pentru comertul international. Componentele comunitara si extra-comunitara s-au redus cu 12.9% an/an la 32.9 miliarde EUR, respectiv cu 15.4% an/an la 11.9 miliarde EUR.

Importurile de bunuri au scazut cu 9.5% an/an la 57.9 miliarde EUR in perioada ianuarie-septembrie.

Prin urmare, deficitul balantei comerciale cu bunuri s-a adancit cu 8.3% an/an la 13.1 miliarde EUR la noua luni.

Cele mai ridicate niveluri ale deficitului comercial au fost inregistrate pe urmatoarele categorii de bunuri: alimente si animale vii (1.9 miliarde EUR), combustibili minerali, lubrifianti si materiale derivate (1.9 miliarde EUR), marfuri manufacturate (3.6 miliarde EUR) si produse chimice (6.4 miliarde EUR).

Consideram ca intensificarea deficitului balantei comerciale cu bunuri in primele noua luni din 2020 a fost influentata de mix-ul relaxat fara precedent de politici economice si de aprecierea cursului real efectiv al monedei nationale.


Graficul 1. Exporturile, importurile si balanta comerciala cu bunuri (miliarde EUR)

Exporturile, importurile si balanta comerciala cu bunuri (miliarde EUR) exprimate in grafic

Sursa: Institutul National de Statistica (INS)

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).