11 ianuarie 2016

Deficitul comercial in intensificare cu 35.5% an/an in intervalul ianuarie-noiembrie 2015

Datele comunicate de Institutul National de Statistica (INS) indica cresterea exporturilor cu 1.8% an/an, la 4.75 miliarde EUR in noiembrie 2015, evolutie determinata de majorarea vanzarilor catre tarile Uniunii Europene (cu 5.4% an/an, la 3.6 miliarde EUR). Pe de alta parte, exporturile extra-comunitare au scazut cu 7.9% an/an, la 1.15 miliarde EUR.

De asemenea, importurile au urcat cu 8.4% an/an in noiembrie anul trecut, la 5.54 miliarde EUR, pe fondul majorarii componentei intra-comunitare cu 12.7% an/an, la 4.4 miliarde EUR. Componenta extra-comunitara a scazut cu 5.4% an/an, la 1.13 miliarde EUR.

Astfel, in perioada ianuarie-noiembrie 2015 exporturile au crescut cu 4.1% an/an, la 50.7 miliarde EUR. Se noteaza majorarea componentei intra-comunitare cu 8.2% an/an (la 37.5 miliarde EUR), evolutie sustinuta de relansarea economiei Zonei Euro si de deprecierea cursului real efectiv al RON (in medie, cu 3.6% an/an). Pe de alta parte, exporturile in afara Uniunii Europene au scazut cu 5.9% an/an, la 13.2 miliarde EUR.

Importurile au urcat cu 7.2% an/an, la 57.9 miliarde EUR, data fiind cresterea componentei intra-comunitare cu 9.9% an/an (la 44.7 miliarde EUR), determinata de accelerarea cererii interne (atat a consumului privat, dar si a investitiilor productive). Importurile din afara Uniunii Europene au scazut cu 0.9% an/an, la 13.2 miliarde EUR.

Prin urmare, deficitul balantei comerciale s-a adancit cu 35.5% an/an, la 7.2 miliarde EUR, in perioada ianuarie-noiembrie 2015. Deficitul comercial cu tarile UE s-a intensificat cu 19.7% an/an, la 7.2 miliarde EUR. In comertul international extra-comunitar s-a consemnat un deficit de 16.4 milioane EUR (dupa excedentul de 687 milioane EUR din perioada ianuarie-noiembrie 2014). 

Pe termen mediu previzionam o intensificare a deficitului balantei comerciale, pe fondul unei cresteri a importurilor cu un ritm mai alert decat exporturile, date fiind premisele de accelerare a cererii interne.

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).