13 august 2020

Deficitul de cont curent in ajustare cu 20% an/an in semestrul I

Datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR) indica ajustarea deficitului de cont curent al balantei de plati pentru a cincea luna la rand in iunie din perspectiva an/an, evolutie determinata de incidenta crizei sanitare (un soc pentru comertul international) si consecintele pandemiei (cresterea ratei de economisire).

In semestrul I 2020 deficitul de cont curent a consemnat un nivel de 3.5 miliarde EUR, in diminuare cu 20% an/an.

Se evidentiaza majorarea excedentului balantei comerciale cu servicii cu un ritm anual de 9.2% la 4.5 miliarde EUR.

De asemenea, balanta veniturilor primare a consemnat un excedent de 85 milioane EUR in semestrul I (comparativ cu un deficit de peste 1 miliard EUR in perioada similara din 2019).

Totodata, excedentul balantei veniturilor secundare s-a majorat cu 204% an/an la 0.8 miliarde EUR in primele sase luni din 2020.

Pe de alta parte, balanta comerciala cu bunuri a inregistrat un deficit de 8.8 miliarde EUR in semestrul I, in intensificare cu 14.7% an/an.Graficul 1. Soldul contului curent al balantei de plati (milioane EUR)

Soldul contului curent al balantei de plati (milioane EUR)

Sursa: Banca Nationala a Romaniei (BNR), prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).