15 iulie 2020

Deficitul de cont curent in ajustare in luna mai

Statisticile publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) indica ajustarea deficitului de cont curent pentru a patra luna consecutiv (din perspectiva an/an) in mai, evolutie determinata de incidenta pandemiei si consecintele acestui soc fara precedent.

In primele cinci luni din 2020 deficitul de cont curent s-a atenuat cu 15.6% an/an la 2.9 miliarde EUR, pe fondul ameliorarii balantei comerciale cu servicii (excedent de 3.7 miliarde EUR, in crestere cu 11.3% an/an), balantei veniturilor primare (surplus de 88 milioane EUR comparativ cu un deficit de 425 milioane EUR in perioada similara din 2019) si balantei veniturilor secundare (excedent de 0.7 miliarde EUR, in crestere cu 416.3% an/an).

Pe de alta parte, balanta comerciala cu bunuri a inregistrat un deficit de 7.4 miliarde EUR la cinci luni, in intensificare cu 14.2% an/an.

Ne asteptam la ajustarea deficitului de cont curent spre un nivel mediu de 2.4% din PIB in intervalul 2020-2022.

Graficul 1. Soldul contului curent al balantei de plati (milioane EUR)  Soldul contului curent al balantei de plati (milioane EUR)

Sursa: Banca Nationala a Romaniei (BNR)

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).