16 decembrie 2020   |   Timp de citire: 1 minut

Deficitul de cont curent in ajustare in octombrie

Conform statisticilor Bancii Nationale a Romaniei (BNR) deficitul contului curent al balantei de plati s-a ajustat cu 9.2% an/an la 1.1 miliarde EUR in octombrie (cel mai redus nivel din iunie) si cu 3.7% an/an la 8.8 miliarde EUR la 10 luni din 2020.

Pe de o parte, excedentul balantei comerciale cu servicii a crescut cu 10.1% an/an la 7.8 miliarde EUR.

De asemenea, excedentul balantei veniturilor secundare s-a majorat cu 98.2% an/an la 1.6 miliarde EUR.

Pe de alta parte, deficitul comercial cu bunuri s-a adancit cu 7% an/an la 15.1 miliarde EUR, pe fondul mix-ului relaxat fara precedent de politici economice in implementare.

Totodata, deficitul balantei veniturilor primare s-a intensificat cu 6.6% an/an la 3.1 miliarde EUR.

Consideram ca ameliorarea contului curent al balantei de plati in perioada ianuarie-octombrie a fost influentata de incidenta pandemiei, consecintele acestui soc fara precedent, implementarea unui mix relaxat de politici economice si cresterea ratei de absorbtie a fondurilor europene.

Graficul 1. Soldul contului curent al balantei de plati (milioane EUR)

Soldul contului curent al balantei de plati (milioane EUR) reprezentat in grafic

Sursa: Banca Nationala a Romaniei (BNR), prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).