16 septembrie 2020

Deficitul de cont curent in ajustare in perioada ianuarie-iulie

Conform Bancii Nationale a Romaniei (BNR) deficitul de cont curent al balantei de plati s-a ajustat pentru a sasea luna la rand in iulie, cu un ritm anual in intensificare la 18%.

In primele sapte luni din 2020 deficitul de cont curent s-a diminuat cu 19.5% an/an la 4.9 miliarde EUR.

Se evidentiaza cresterea excedentului balantei comerciale cu servicii cu 7.7% an/an la 5.2 miliarde EUR.

Totodata, excedentul balantei veniturilor secundare s-a majorat cu 132% an/an la 870 milioane EUR in primele sapte luni din 2020.

De asemenea, deficitul balantei veniturilor primare s-a ajustat cu 54.4% an/an la 791 milioane EUR in perioada ianuarie-iulie.

Pe de alta parte, deficitul balantei comerciale cu bunuri s-a adancit cu 6.7% an/an la 10.1 miliarde EUR la sapte luni.

 

Graficul 1. Evolutia contului curent al balantei de plati (milioane EUR)

Evolutia contului curent al balantei de plati (milioane EUR) exprimata in grafic

Sursa: BNR, prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).