16 iunie 2020

Deficitul de cont curent in ajustare in primele patru luni din 2020

Conform datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) la jumatatea lunii iunie deficitul de cont curent al balantei de plati s-a ajustat cu 21.1% an/an la 1.8 miliarde EUR in perioada ianuarie-aprilie, evolutie determinata de incidenta pandemiei si consecintele acestui soc.

Se evidentiaza cresterea excedentului balantei comerciale cu servicii cu 18.1% an/an la 3 miliarde EUR.

Totodata, balanta veniturilor primare a inregistrat un excedent de 0.6 miliarde EUR, in crestere cu 230.8% an/an.

De asemenea, excedentul balantei veniturilor secundare s-a majorat la 498 milioane EUR la patru luni din 2020, de la 34 milioane EUR in perioada similara din 2019.

La polul opus, deficitul balantei comerciale cu bunuri s-a adancit cu 17.4% an/an la 5.9 miliarde EUR in primele patru luni din 2020.

Ne asteptam ca raportul deficit de cont curent/PIB sa se ajusteze spre un nivel mediu anual de 2.3% in intervalul 2020-2022.


Graficul 1. Evolutia deficitului de cont curent (milioane EUR)
Evolutia deficitului de cont curent milioane EUR
Sursa: Banca Nationala a Romaniei (BNR)

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).