17 noiembrie 2020   |   Timp de citire: 1 minut

Deficitul de cont curent in ajustare la noua luni

Datele publicate recent de Banca Nationala a Romaniei (BNR) indica diminuarea deficitului de cont curent al balantei de plati cu 2.6% an/an la 7.7 miliarde EUR in perioada ianuarie-septembrie 2020.

Se evidentiaza majorarea excedentului comercial cu servicii cu 6.4% an/an la 6.5 miliarde EUR.

Totodata, surplusul balantei veniturilor secundare a crescut cu 82.9% an/an la 1.3 miliarde EUR (in contextul ameliorarii ratei de absorbtie a fondurilor europene).
De asemenea, deficitul balantei veniturilor primare s-a diminuat cu 15.6% an/an la 2.2 miliarde EUR.

La polul opus, deficitul balantei comerciale cu bunuri s-a intensificat cu 9.5% an/an la 13.4 miliarde EUR.Graficul 1. Soldul contului curent al balantei de plati (milioane EUR)

Soldul contului curent al balantei de plati (milioane EUR) exprimat in grafic

Sursa: Banca Nationala a Romaniei (BNR)

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).