27 martie 2018

Depozitele neguvernamentale au accelerat in februarie

Conform statisticilor Bancii Nationale a Romaniei (BNR) depozitele neguvernamentale au continuat sa creasca in februarie, spre valori record, pe fondul majorarii ratelor de dobanda si acumularii de tensiuni si provocari in economia interna, intr-un context caracterizat prin intensificarea volatilitatii pe pietele internationale.

Astfel, depozitele neguvernamentale s-au majorat cu un ritm lunar de 0.9% la 306.6 miliarde RON in a doua luna a anului curent.

Soldul depozitelor denominate in moneda nationala a urcat cu 0.9% luna/luna la 208.5 miliarde RON. Depozitele populatiei au crescut cu un ritm lunar de 1.2% la 113.7 miliarde RON, iar componenta companii s-a majorat cu o dinamica lunara de 0.4% la 94.8 miliarde RON.

Totodata, soldul depozitelor denominate in valuta a consemnat un avans de 0.9% la 98.2 miliarde RON in februarie, evolutie determinata de cresterea segmentului populatie cu 1.3% luna/luna la 68.2 miliarde RON. Depozitele companiilor s-au consolidat la 30 miliarde RON.

Dinamica an/an a depozitelor neguvernamentale a accelerat de la 12.4% in ianuarie la 12.9% in februarie: componentele RON si valuta s-au majorat cu 12.6%, respectiv 13.4%.

In abordarea alternativa depozitele companiilor au crescut cu 0.2% ytd la 124.8 miliarde RON, in timp ce depozitele populatiei s-au majorat cu 2% ytd la 181.8 miliarde RON in perioada ianuarie-februarie 2018.

Coroborand evolutia creditelor si depozitelor neguvernamentale in februarie raportul credite-depozite s-a situat la 76.1% (cel mai redus nivel din ultimele decenii).

Conform scenariului macroeconomic central BT depozitele neguvernamentale ar putea creste cu ritmuri medii anuale de 10.5% in 2018, 9.4% in 2019 si 9.1% in 2020.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).