27 decembrie 2016

Depozitele neguvernamentale au atins un nivel record in noiembrie

Conform statisticilor comunicate recent de Banca Nationala a Romaniei (BNR) depozitele neguvernamentale au continuat tendinta ascendenta in luna noiembrie, fiind consemnat un nou maxim istoric. Aceasta evolutie a fost determinata de majorarea veniturilor populatiei si de ameliorarea pozitiei financiare a companiilor, intr-un context caracterizat prin intensificarea gradului de prudenta (pe fondul acumularii de provocari (externe si interne)) si un nivel redus al ratelor de dobanda.

Astfel, depozitele neguvernamentale au crescut cu un ritm lunar de 1.6%, la 263.1 miliarde RON in noiembrie, un nivel record.

Se evidentiaza dinamica depozitelor denominate in moneda nationala, cu un avans de 2.5% luna/luna, la 178.5 miliarde RON: depozitele populatiei au urcat cu un ritm lunar de 2.5%, la 100.1 miliarde RON, iar depozitele companiilor s-au majorat cu 2.6% luna/luna la 78.4 miliarde RON.

Pe de alta parte, depozitele neguvernamentale denominate in valuta s-au diminuat cu o dinamica lunara de 0.1%, pana la 84.6 miliarde RON, pe fondul declinului consemnat la nivelul componentei persoane juridice (cu 1.4% luna/luna la 26.2 miliarde RON). Depozitele populatiei au crescut cu un ritm lunar de 0.5%, la 58.5 miliarde RON.

In dinamica an/an depozitele neguvernamentale au crescut cu 10.9% in noiembrie.

Se noteaza dinamica depozitelor denominate in moneda nationala, in urcare cu 13.9% an/an: componentele populatie si companii au consemnat ritmuri de crestere an/an de 12.1%, respectiv 16.2%.

De asemenea, depozitele denominate in valuta au urcat cu 5% an/an: avansul segmentului populatie cu 7.7% an/an a contrabalansat declinul segmentului companii cu 0.5% an/an.

Astfel, in perioada ianuarie-noiembrie 2016 depozitele neguvernamentale au crescut cu 3.8% ytd. Se noteaza avansul depozitelor populatiei, cu 8% ytd, la 158.5 miliarde RON (maxim istoric), evolutie determinata de cresterea veniturilor populatiei, dar si a ratei de economisire.

Pe de alta parte, depozitele companiilor au scazut cu 2% ytd, la 104.6 miliarde RON, pe fondul cresterii costului de oportunitate, intr-un context caracterizat prin nivelul minim istoric al ratelor de dobanda.

In scenariul central BT ne asteptam la continuarea tendintei ascendente pentru depozitele neguvernamentale pe termen mediu. Conform previziunilor recente soldul depozitelor neguvernamentale totale ar putea depasi pragul de 300 miliarde RON in 2019.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).