24 iulie 2020

Depozitele neguvernamentale in ajustare in iunie

Statisticile Bancii Nationale a Romaniei (BNR) indica scaderea depozitelor neguvernamentale cu un ritm lunar de 0.4% la 382.1 miliarde RON in iunie, evolutie determinata de ameliorarea perceptiei de risc.

Depozitele denominate in RON s-au ajustat cu 0.5% luna/luna la 244.6 miliarde RON, pe fondul declinului componentei companii cu un ritm lunar de 1.7% la 104.9 miliarde RON. Depozitele populatiei au crescut cu 0.4% luna/luna la 139.7 miliarde RON.

De asemenea, depozitele in valuta au scazut cu 0.1% luna/luna la 137.5 miliarde RON, ca urmare a diminuarii inregistrate la nivelul componentei companii cu un ritm lunar de 1.4% la 37.8 miliarde RON, partial contrabalansata de cresterea segmentului populatie cu 0.3% luna/luna la 99.8 miliarde RON.

Dinamica anuala a depozitelor neguvernamentale a decelerat de la 13.9% in mai la 13.4% in iunie: componentele RON si valuta au urcat cu 11.1%, respectiv 17.6%.

In abordarea alternativa, depozitele populatiei au crescut cu 7.7% ytd la 239.4 miliarde RON in iunie, pe fondul majorarii ratei de economisire (dupa incidenta pandemiei) si politicii de venituri implementate de Administratie.

Pe de alta parte, depozitele companiilor au scazut cu 1.8% ytd la 142.7 miliarde RON in semestrul I.

Graficul 1. Evolutia depozitelor neguvernamentale (an/an)

Evolutia depozitelor neguvernamentale (an/an)

Sursa: Banca Nationala a Romaniei (BNR), prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).