02 februarie 2017

Depozitele neguvernamentale la maxime istorice in 2016

Datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR) indica continuarea tendintei ascendente pentru depozitele neguvernamentale la finele anului trecut, evolutie determinata de:

  1. Majorarea veniturilor populatiei;
  2. Ameliorarea pozitiei financiare a companiilor;
  3. Gradul ridicat de prudenta, in contextul riscurilor din sfera politicii economice;
  4. Tendinta de creștere a costului de oportunitate in sfera companiilor.

Astfel, in decembrie 2016 depozitele ne-guvernamentale au crescut cu un ritm lunar de 4.2%, pana la 274.2 miliarde RON, un nivel record.

Depozitele denominate in moneda nationala au consemnat un avans lunar de 5.5%, pana la 188.4 miliarde RON in ultima luna a anului trecut: segmentul persoane fizice a crescut cu 3.6%, la 103.6 miliarde RON; componenta companii s-a majorat cu 8.1%, la 84.8 miliarde RON.

Depozitele denominate in valuta au urcat cu 1.4% luna/luna, la 85.8 miliarde RON in decembrie 2016, pe fondul creșterii consemnate de componenta populatie (cu 2.3%, la 59.8 miliarde RON). Pe de alta parte, segmentul companii a inregistrat o scadere cu 0.7%, pana la 26 miliarde RON.

In dinamica an/an depozitele neguvernamentale au crescut cu 8.2% in decembrie (ritm in atenuare de la 10.9% in noiembrie). Se observa majorarea segmentului RON cu 10% (componentele persoane fizice și companii au consemnat dinamici de 13%, respectiv 6.4%).

Totodata, depozitele in valuta au urcat cu 4.5% an/an: creșterea consemnata de segmentul persoane fizice (cu 8.6%) a contrabalansat scaderea componentei companii (cu 3.7%).

Din perspectiva analizei alternative, depozitele totale (RON și valuta) ale populatiei au crescut cu 11.4% an/an, la 163.5 miliarde RON in decembrie. Componenta companii a consemnat un avans de 3.9% an/an, la 110.8 miliarde RON.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).