26 august 2020

Depozitele neguvernamentale la maxime istorice in luna iulie

Conform statisticilor Bancii Nationale a Romaniei (BNR) soldul depozitelor neguvernamentale a crescut cu 0.4% luna/luna si cu 13.6% an/an la 383.7 miliarde RON in iulie (nivel record).

Aceasta evolutie a fost determinata de tendinta ascendenta pentru rata de economisire, in contextul persistentei crizei sanitare.

Pe de o parte, soldul depozitelor neguvernamentale denominate in RON a urcat cu 0.5% luna/luna si cu 11.5% an/an la 245.8 miliarde RON.

Pe de alta parte, soldul depozitelor neguvernamentale denominate in valuta s-a majorat cu un ritm lunar de 0.2% si cu 17.4% an/an la 137.8 miliarde RON, evolutie influentata si de tendinta de apreciere graduala pentru cursul EUR/RON.

In abordarea alternativa, soldul depozitelor populatiei a crescut cu 7.9% ytd la 240 miliarde RON in perioada ianuarie-iulie, pe fondul majorarii ratei de economisire, dupa incidenta pandemiei, un soc fara precedent in perioada postbelica.

La polul opus, soldul depozitelor companiilor s-a ajustat cu 1.1% ytd la 143.7 miliarde RON in primele sapte luni din 2020. 

 

Graficul 1. Evolutia soldului depozitelor neguvernamentale (%, an/an)

Evolutia soldului depozitelor neguvernamentale (%, an/an)

Sursa: Banca Nationala a Romaniei (BNR)

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).