26 octombrie 2020   |   Timp de citire: 2 minute

Depozitele neguvernamentale la maxime istorice in septembrie

Datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR) indica si continuarea tendintei ascendente pentru depozitele neguvernamentale in luna septembrie, evolutie determinata de consecintele pandemiei (nivelul ridicat al ratei de economisire) si de mix-ul relaxat de politici economice.

Depozitele neguvernamentale au crescut cu 1.9% luna/luna si cu 14.7% an/an la 397.1 miliarde RON in septembrie, nivel maxim istoric.

Pe de o parte, soldul depozitelor neguvernamentale denominate in RON a urcat cu 1.9% luna/luna si cu 13% an/an la 255.9 miliarde RON: componenta populatie a crescut cu 1% luna/luna si cu 13.7% an/an la 142 miliarde RON, iar pe segmentul companii s-a inregistrat un avans de 3.1% luna/luna si de 12.3% an/an la 113.9 miliarde RON.

Pe de alta parte, depozitele neguvernamentale denominate in valuta au crescut cu 2% luna/luna si cu 18% an/an la 141.2 miliarde RON, evolutie influentata si de tendinta ascendenta pentru cursul EUR/RON (la maxime istorice): componenta populatie a urcat cu un ritm lunar de 1.8% si cu 16.6% an/an la 102 miliarde RON, iar pe segmentul companii s-a inregistrat un avans lunar de 2.4% si de 21.9% an/an la 39.2 miliarde RON.

In abordarea alternativa, depozitele populatiei au crescut cu 9.7% ytd la 244 miliarde RON, iar depozitele companiilor s-au majorat cu 5.4% ytd la 153.2 miliarde RON in perioada ianuarie-septembrie 2020.


Graficul 1. Evolutia depozitelor neguvernamentale (an/an) 

Evolutia depozitelor neguvernamentale (an per an) reprezentata in grafic

Sursa: Banca Nationala a Romaniei (BNR), prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).