23 septembrie 2020   |   Timp de citire: 3 minute

Depozitele neguvernamentale la maxime istorice

Conform statisticilor Bancii Nationale a Romaniei (BNR) soldul depozitelor neguvernamentale a crescut cu ritmuri in accelerare in august (1.6% luna/luna si 14% an/an la 389.7 miliarde RON (nivel record)), evolutie determinata de persistenta crizei sanitare si influentata de politicile fiscal-bugetare si de venituri relaxate.

Pe de o parte, depozitele neguvernamentale denominate in RON au urcat cu 2.2% luna/luna si cu 12.7% an/an la 251.2 miliarde RON, evidentiindu-se majorarea componentei companii cu un ritm lunar de 4.8% si cu 12.4% an/an la 110.5 miliarde RON. Pe segmentul populatie s-a inregistrat un avans lunar de 0.2% si o crestere anuala de 12.9%, la 140.6 miliarde RON.

Pe de alta parte, depozitele neguvernamentale denominate in valuta s-au majorat cu 0.5% luna/luna si cu 16.5% an/an la 138.5 miliarde RON, evolutie influentata si de fluctuatiile din piata valutara: componenta populatie a urcat cu 0.5% luna/luna si cu 16.2% an/an la 100.2 miliarde RON; pe segmentul companii s-a consemnat o crestere cu un ritm lunar de 0.4% si cu 17.6% an/an la 38.3 miliarde RON.

In abordarea alternativa depozitele populatiei au crescut cu 8.3% ytd la 240.8 miliarde RON in perioada ianuarie-august, pe fondul nivelului ridicat al ratei de economisire si politicilor fiscal-bugetare si de venituri relaxate.

Totodata, depozitele companiilor au urcat cu 2.5% ytd la 148.9 miliarde RON in primele opt luni din 2020.


Graficul 1. Depozitele neguvernamentale (an/an)

Depozitele neguvernamentale an per an

Sursa: Banca Nationala a Romaniei (BNR), prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).