03 decembrie 2020   |   Timp de citire: 1 minut

Depozitele neguvernamentale la un nivel record in octombrie

Conform datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) soldul depozitelor neguvernamentale a crescut cu 1.8% luna/luna si cu 15.4% an/an la 404.1 miliarde RON in octombrie (maxim istoric), evolutie determinata de majorarea ratei de economisire dupa incidenta pandemiei si de continuarea tendintei ascendente pentru cursul EUR/RON.

Soldul depozitelor denominate in RON a urcat cu 2.1% luna/luna si cu 14.1% an/an la 261.3 miliarde RON.

Totodata, soldul depozitelor denominate in valuta s-a majorat cu 1.1% luna/luna si cu 17.7% an/an la 142.8 miliarde RON.

In abordarea alternativa depozitele populatiei au urcat cu 12.3% ytd la 249.7 miliarde RON, iar depozitele companiilor s-au majorat cu 6.3% ytd la 154.4 miliarde RON in perioada ianuarie-octombrie.

Graficul 1. Depozitele neguvernamentale (an/an)

Sursa: Banca Nationala a Romaniei (BNR), prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).