29 septembrie 2020   |   Timp de citire: 4 minute

Digitalizarea serviciilor financiare – strategia Uniunii Europene

Pe 24 septembrie anul curent Comisia Europeana a adoptat strategia privind digitalizarea serviciilor financiare, care include principiile generale, prioritatile si reglementarile procesului de transformare digitala din sectorul financiar european.

Revolutia Digitala este incorporata gradual in sfera economiei reale si economiei financiare, contribuind la eficientizarea procesului de alocare a resurselor si la ameliorarea contributiei productivitatii totale a factorilor de productie la dinamica PIB potential.

In sfera economiei financiare digitalizarea sustine ameliorarea calitatii serviciilor, dezvoltarea de noi canale de finantare, cresterea gradului de integrare financiara si consolidarea autonomiei strategice in domeniul serviciilor financiare.

Incidenta pandemiei (un soc fara precedent in perioada postbelica) a scos in evidenta importanta digitalizarii proceselor, companiile cele mai avansate din aceasta perspectiva prezentand un grad ridicat de rezistenta.

Astfel, conform statisticilor Comisiei Europene utilizarea de aplicatii digitale financiare a crescut cu 72% in prima saptamana de la declararea pandemiei coronavirus.

Cu toate acestea, Uniunea Europeana pare sa fi ramas in urma Chinei si Statelor Unite din perspectiva incorporarii roadelor Revolutiei Digitale.

Spre exemplu, conform statisticilor Bancii Reglementelor Internationale (BIS) in 2018 volumul finantarii prin intermediul platformelor fintech s-a situat la 304.5 miliarde dolari la nivel mondial, dar Europa a avut o pondere de doar 6%, dupa cum se poate observa in graficul de mai jos.

Totodata, in 2018 creditarea companiilor fintech a inregistrat un nivel de 41.9 miliarde dolari pe plan global, dar Europa a consemnat o pondere de doar 7%.

De asemenea, finantarea participativa bazata pe creditare a fost estimata de BIS la 251.3 miliarde dolari pe plan mondial in 2018, ponderea Europei fiind de doar 4%.

Pe de alta parte, finantarea participativa bazata pe titluri de capital s-a situat la 9.4 miliarde dolari la nivel global in 2018, ponderea Europei fiind cea mai ridicata (44%). 


Graficul 1. Finantarea prin platforme fintech (2018)

Finantarea prin platforme fintech (2018) reprezentata in grafic

Sursa: Banca Reglementelor Internationale (BIS)

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).