06 ianuarie 2021   |   Timp de citire: 2 minute

Dimensiunea financiara a economiei in decembrie 2020

Economia financiara a incorporat in ultima luna din 2020 informatiile din sfera medicala (inclusiv startul procesului de vaccinare), stirile macroeconomice (si semnalele de politica economica), ale companiilor listate si majorarea cotatiilor internationale la titei.

In SUA rata de dobanda pe piata monetara pe scadenta trei luni a crescut in decembrie si ultimul trimestru din 2020, pe fondul intrarii economiei reale intr-un nou ciclu si perspectivelor de accelerare a inflatiei pe termen scurt. La final de decembrie nivelul LIBOR la trei luni s-a situat la 0.2384%, in urcare cu 4.7% luna/luna si cu 1.9% trimestru/trimestru. Cu toate acestea, LIBOR la trei luni a scazut cu 87.5% intre final de 2019 si sfarsit de 2020, ca urmare a implementarii de masuri de relaxare monetara fara precedent dupa incidenta pandemiei coronavirus.

La nivelul pietei titlurilor de stat din SUA rata de dobanda la 10 ani s-a majorat pentru a cincea luna consecutiv in decembrie, in contextul ameliorarii perspectivelor privind ritmul anual al PIB-ului nominal. Acest indicator a inregistrat un nivel mediu de 0.93% in decembrie (maximul din februarie), in urcare cu 7.3% luna/luna.

Pe piata valutara dolarul s-a depreciat in decembrie, pe fondul ameliorarii perceptiei de risc pe pietele financiare mondiale. La final de 2020 cursul USD/EUR s-a situat la 0.815 (minimul din aprilie 2018), in scadere cu 2.4% luna/luna, 4.6% trimestru/trimestru si cu 8.5% an/an.

Nu in ultimul rand, pe piata de actiuni indicele Dow Jones s-a majorat cu 3.3% luna/luna, 10.2% trimestru/trimestru si 7.2% ytd la 30,606 puncte (nivel record) in decembrie, in contextul optimismului asociat startului campaniei de vaccinare.

In Zona Euro EURIBOR pe scadenta trei luni s-a situat la -0.545% la final de decembrie (in zona minimelor istorice), in diminuare cu 1.9 puncte baza luna/luna, 4.7 puncte baza trimestru/trimestru si 16.2 puncte baza de la inceputul anului. Evolutia a fost influentata de implementarea unor masuri agresive neconventionale de relaxare a politicii monetare.

La nivelul pietei titlurilor de stat rata de dobanda la obligatiunile suverane germane la 10 ani a urcat cu un punct baza intre final de noiembrie si sfarsitul lui decembrie, la -0.575% (declin cu 39 puncte baza in 2020). In decembrie indicatorul a inregistrat un nivel mediu de -0.576%.

Pe piata valutara cursul EUR/USD s-a situat la 1.2271 la final de decembrie, in crestere cu 2.4% luna/luna, 4.8% trimestru/trimestru si 9.2% an/an, tendinta de apreciere a euro fiind sustinuta de ameliorarea perspectivelor de evolutie a economiei pe termen mediu, in contextul stirilor pozitive din sfera solutiilor medicale in dezvoltare si startului campaniei de vaccinare.

Indicele bursier pan-european EuroStoxx 50 a crescut cu 1.7% la 3,553 puncte in decembrie (avans cu 11.2% in trimestrul IV) (dar ajustare cu 5.1% de la inceputul anului).


Graficul 1. Evolutia cursului EUR/USD 

Evolutia cursului EUR per USD reprezentata in grafic

Sursa: Banca Centrala Europeana (BCE)

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).