05 iulie 2016

Dinamica anuala a comertului cu amanuntul se normalizeaza

Institutul National de Statistica (INS) a publicat astazi datele cu privire la dinamica comertului cu amanuntul in mai si primele cinci luni ale anului curent. Se observa debutul unui proces de normalizare a dinamicii anuale, pe fondul consumarii impactului reducerii cotei TVA la alimente si servicii de alimentatie, revenirii unei atitudini prudente in sfera consumului (data fiind acumularea de riscuri externe si interne) si inflexiunii cotatiilor internationale la titei.

Comparativ cu luna aprilie volumul vanzarilor din comertul cu amanuntul a scazut cu 1.6%, o corectie normala dupa cresterea pe parcursul a 11 luni consecutiv. Componentele bunuri alimentare/bauturi/tutun, carburanti si produse ne-alimentare au consemnat ritmuri lunare de declin de 0.5%, 2.2%, respectiv 3.2%.

In dinamica an/an comertul cu amanuntul a decelerat la 15.8% in mai (de la 19.4% in aprilie) – cel mai redus ritm din ianuarie. Vanzarile de produse alimentare/bauturi/tutun si cele de bunuri ne-alimentare au decelerat la 20% an/an, respectiv 14.5% an/an. Cu toate acestea, vanzarile de carburanti au accelerat la 12.1% an/an.

Prin urmare, in primele cinci luni ale anului comertul cu amanuntul a crescut cu 18.4% an/an. Se noteaza avansul vanzarilor de bunuri alimentare/bauturi/tutun (26.5% an/an), pe fondul reducerii cotei TVA la alimente si servicii de alimentatie (de la 24% la 9% de la 1 iunie 2015) si a majorarii salariilor. Vanzarile de produse ne-alimentare s-au majorat cu 16.3% an/an, ca urmare a reducerii cotei generale de TVA de la 24% la 20% (de la 1 ianuarie 2016), cresterii salariilor si dinamizarii creditului in RON. Vanzarile de carburanti au urcat cu 9.9% an/an, dinamica influentata de relansarea investitiilor, reducerea cotei generale de TVA, majorarea salariilor si scaderea cotatiilor internationale la titei (in medie cu circa 31% an/an).

Pe termen scurt ne asteptam la continuarea procesului de normalizare a dinamicii anuale a comertului cu amanuntul, pe fondul disiparii impactului reducerii cotelor TVA. Conform scenariului macro-econometric central BT consumul privat (principala componenta a PIB) ar putea creste cu ritmuri an/an de 7% in 2016, 5.1% in 2017, respectiv 4.5% in 2018. Acest scenariu este sustinut de ameliorarea venitului real disponibil al populatiei, majorarea ofertei interne de produse agricole, fiscalizarea mai activa a economiei, dinamica creditarii, accelerarea turismului si a migratiei capitalului uman.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).