14 iulie 2016

Dinamica anuala a constructiilor a decelerat spre ritmul potential in mai

Sectorul de constructii a resimtit in luna mai acumularea unor incertitudini in sfera climatului investitional, european si intern (inclusiv promulgarea Legii darii in plata), dupa cum se poate nota din datele comunicate astazi de Institutul National de Statistica (INS).

Constructiile au scazut cu 3% luna/luna in mai, dat fiind ca majorarea lucrarilor de reparatii capitale cu 14.2% a fost contrabalansata de declinul componentelor constructii noi si reparatii curente (cu ritmuri lunare de 7.7%, respectiv 14.6%).

Raportat la mai 2015 sectorul de constructii a consemnat un avans de 8.9%, ceea ce reprezinta o decelerare dupa ritmul de 12.3% an/an din aprilie. Lucrarile de reparatii curente, constructiile noi si lucrarile de reparatii capitale au crescut an/an cu 5.9%, 8.4%, respectiv 16.6%.

Astfel, in primele cinci luni ale anului curent constructiile au urcat cu 5% an/an. Componentele constructii noi si reparatii curente s-au majorat cu 3.7% an/an, respectiv 14.5% an/an, contrabalansand declinul lucrarilor de reparatii capitale cu 4.8% an/an.

Din analiza pe obiecte de constructii se evidentiaza dinamica lucrarilor de inginerie civila, in urcare cu 8.8% an/an, evolutie determinata de majorarea investitiilor publice (cu 28.9% an/an, la 3.7 miliarde RON). Constructiile de cladiri rezidentiale au crescut cu 3.2% an/an, in timp ce lucrarile de cladiri nerezidentiale s-au diminuat cu 0.3% an/an.

Am incorporat evolutiile recente si am revizuit in jos previziunile cu privire la dinamica sectorului de constructii pe termen mediu. Scenariul actualizat indica un ritm mediu anual de 6.4% pentru perioada 2016-2018, perspectiva sustinuta de nivelul redus al costurilor de finantare, potentialul investitiilor in infrastructura si posibilitatea eliminarii taxei pe constructii speciale.  

Printre factorii de risc pentru acest scenariu se mentioneaza: evolutiile macro-financiare globale si europene; intensificarea presiunilor populiste, tergiversarea reformelor structurale si perspectiva majorarii costurilor de finantare pe plan intern.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).