10 aprilie 2020

Dinamica anuala a preturilor de consum in consolidare la 3.05% in martie

Conform Institutului National de Statistica (INS) preturile de consum au urcat cu un ritm lunar de 0.5% in martie, evolutie influentata de forte contradictorii: incidenta socului pandemiei vs. declinul sever al cotatiilor internationale la titei.

Preturile la bunuri alimentare (31.32% din cosul de consum) au crescut cu 1.46% luna/luna, notandu-se majorarea preturilor la fructe/conserve din fructe si la legume/conserve din legume cu ritmuri lunare de 4.04%, respectiv 5.43%.

Totodata, tarifele la servicii (20.31% din cos) au inregistrat o crestere lunara de 0.35%, evolutie influentata de continuarea tendintei de depreciere a monedei nationale.

La polul opus, preturile la marfuri nealimentare (48.37% din cosul de consum) s-au diminuat cu 0.09% luna/luna in martie, pe fondul declinului preturilor la combustibili cu 2.64% luna/luna, in contextul scaderii semnificative a cotatiilor internationale la titei.

Ritmul anual al preturilor de consum a stagnat la 3.05% in martie, minimul din octombrie 2017.

Se evidentiaza accelerarea dinamicii anuale a preturilor la bunuri alimentare la 5.11% in martie (maximul din iulie), pe fondul distorsiunilor induse de incidenta socului pandemiei.

Pe de alta parte, ritmul anual al preturilor la marfuri nealimentare a decelerat de la 2.04% in februarie la 1.39% in martie, cel mai scazut nivel din iunie 2017.

Totodata, dinamica anuala a tarifelor la servicii s-a temperat de la 3.84% in februarie la 3.80% in martie, minimul din ultimele 12 luni.

Pe indicele armonizat UE preturile de consum au decelerat de la 2.8% an/an in februarie la 2.7% an/an in martie, minimul din decembrie 2017.

In T1 preturile de consum au urcat cu 3.2% an/an (3.1% an/an pe indicele armonizat UE).

Ne asteptam la decelerarea dinamicii medii anuale a preturilor de consum (pe indicele armonizat UE) de la 3.9% in 2019 la 2.9% in 2020.

 

 Graficul 1. Evolutia preturilor de consum pe componente (%, an/an)Evoluția prețurilor de consum pe componente (%, an/an)

Sursa: Institutul National de Statistica (INS), prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).