15 septembrie 2016

Dinamica constructiilor a decelerat la 1% an/an in iulie

Datele comunicate astazi de Institutul National de Statistica (INS) indica decelerarea constructiilor la 1% an/an in iulie (cea mai slaba evolutie din martie). Acest sector (intensiv in capital si forta de munca) pare sa resimta puternic acumularea de factori de incertitudine (externi si interni), din sfera configuratiei politicilor economice, dar si a climatului politic.

Majorarea lucrarilor de constructii noi cu 11.7% an/an a contrabalansat declinul componentelor reparatii curente si reparatii capitale cu 6.1% an/an, respectiv 34.9% an/an.

Din analiza pe obiecte de constructii se observa majorarea lucrarilor de cladiri nerezidentiale (cu 6.3% an/an). Pe de alta parte, componentele cladiri rezidentiale si constructii ingineresti au scazut cu 3.6% an/an (pe fondul Legii darii in plata) si cu 0.5% an/an.

In intervalul ianuarie – iulie 2016 constructiile au crescut cu 3.9% an/an, notandu-se dinamica componentelor reparatii curente (6% an/an) si constructii noi (6.4% an/an). La polul opus, lucrarile de reparatii capitale au consemnat un declin de 11.6% an/an.

Din perspectiva obiectelor de constructii lucrarile de inginerie civila s-au majorat cu 6.4% an/an, pe fondul cresterii investitiilor publice (cu 22.9% an/an, la 6.2 miliarde RON, conform datelor publicate de Ministerul de Finante).

Totodata, lucrarile de cladiri rezidentiale au urcat cu 2.3% an/an, dat fiind ca avansul puternic din T1 a fost contrabalansat ulterior de consecintele Legii darii in plata.

Lucrarile de cladiri nerezidentiale s-au consolidat (ritm de 0.3% an/an).

Am incorporat aceste evolutii in scenariul macroeconomic central si am redus previziunile pe termen mediu pentru dinamica sectorului de constructii.

Noile prognoze exprima perspectiva decelerarii dinamicii medii anuale din acest sector de la 10.5% in 2015 la 5.4% in 2016 si 3.9% in 2017. Pentru 2018 previzionam o re-accelerare la 7%.

Printre factorii care vor influenta evolutia acestui sector pe termen mediu mentionam: dinamica pietei creditului (inclusiv a costurilor de finantare), perspectiva eliminarii taxei pe constructii speciale de la 1 ianuarie 2017, proiectele de infrastructura publica, incertitudinile din sfera investitionala (riscuri din sfera mix-ului de politici economice, climatul politic).

 

 

 

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).