03 februarie 2016

Dinamica consumului a revenit la nivelul de dinainte de criza

Institutul National de Statistica (INS) a comunicat astazi dinamica comertului cu amanuntul in luna decembrie si intreg anul 2015. Mentionam faptul ca acest indicator constituie un barometru pentru consumul privat (principala componenta a PIB).

Datele INS indica cresterea volumului vanzarilor din comertul cu amanuntul pentru a saptea luna la rand in decembrie, cu un ritm lunar de 0.6%. Pe de o parte, vanzarile de bunuri alimentare/bauturi/tutun si cele de produse ne-alimentare au consemnat ritmuri lunare de crestere de 0.3%, respectiv 0.5%. Pe de alta parte, vanzarile de carburanti au scazut cu 4.1% luna/luna.

Comparativ cu decembrie 2014 volumul vanzarilor din comertul cu amanuntul s-a majorat cu 15.5%, cea mai buna dinamica din toamna anului 2008. Vanzarile de carburanti, produse ne-alimentare si bunuri alimentare/bauturi/tutun au consemnat ritmuri de crestere (an/an) de 2.4%, 13.3%, respectiv 25.3%.

Per ansamblu, anul trecut comertul cu amanuntul a crescut cu 8.9% an/an, cea mai buna dinamica din 2008. Aceasta evolutie a fost influentata de: majorarea venitului real disponibil al populatiei (graficul de mai jos prezinta relatia puternica dintre volumul vanzarilor din comertul cu amanuntul si dinamica salariului real); scaderea cotei TVA la alimente si servicii de alimentatie, de la 24% la 9%, incepand cu 1 iunie 2015; declinul cotatiilor internationale la titei (cu 47% an/an, in medie) cu impact asupra preturilor la carburanti; ameliorarea climatului din piata creditului; extinderea retelelor de supermarket-uri; fiscalizarea mai prudenta a economiei. Vanzarile de bunuri ne-alimentare, carburanti si produse alimentare/bauturi/tutun au consemnat ritmuri de evolutie an/an de 2.8%, 5.8%, respectiv 19.1%.

Pe termen scurt si mediu ne asteptam la consolidarea momentului favorabil in sfera consumului privat: previzionam cresteri medii anuale pentru principala componenta a PIB de 5.8% in 2016, 5.5% in 2017, respectiv 5% in 2018. Acest scenariu este sustinut de: cresterea salariilor; scaderea cotei generale a TVA; redinamizarea pietei creditului; preturile reduse ale cotatiilor la titei; fiscalizarea mai activa a economiei.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).