30 ianuarie 2017

Economia americana a decelerat la 1.6% an/an in 2016

La finalul saptamanii trecute Departamentul Comertului (Bureau of Economic Analysis) din Statele Unite a publicat primele estimari cu privire la evolutia PIB-ului in anul 2016.

Conform acestor statistici prima economie a lumii a decelerat de la 2.6% an/an in 2015 la 1.6% an/an in 2016.

Aceasta evolutie a fost determinata de cresterea gradului de prudenta la nivel de consumatori si companii, in contextul acumularii de incertitudini privind politica economica de dupa alegerile Prezidentiale.

Astfel, dinamica anuala a investitiilor productive s-a deteriorat de la 4% in 2015 la 0.7% in 2016, cea mai slaba evolutie din 2009.

Totodata, consumul privat (principala componenta a PIB) a decelerat de la 3.2% an/an in 2015 la 2.7% an/an in 2016, desi rata somajului a scazut (spre nivelul minim din perioada pre-criza), iar salariile au crescut.

Nu in ultimul rand, consumul public a continuat sa creasca in 2016 (pentru al doilea an la rand), dar ritmul anual s-a temperat la 0.9%.

Pe de alta parte, cererea externa neta a avut o contributie negativa la dinamica economiei americane anul trecut, evolutie influentata si de aprecierea cursului dolarului american (catre cel mai ridicat nivel din 2002): exporturile si importurile au consemnat cresteri cu ritmuri anuale de 0.4%, respectiv 1.1%.

Subliniem faptul ca in ultimul trimestru din 2016 climatul investitional s-a stabilizat, iar recent am asistat la o evolutie predominant favorabila a indicatorilor de incredere, aspecte care indica premise de accelerare pentru prima economie a lumii in trimestrele urmatoare.

In scenariul macroeconomic central BT ne asteptam ca economia SUA sa creasca cu un ritm mediu anual de 1.9% in intervalul 2017-2019, pe fondul perspectivelor de redinamizare a cererii interne: consumul privat si investitiile productive ar putea creste cu dinamici medii anuale de 2.2%, respectiv 2.8%.

Printre factorii de risc cu privire la evolutia economiei SUA pe termen scurt si mediu mentionam: perspectiva implementarii de masuri protectioniste de catre Administratia Trump; nivelul ridicat al datoriei totale (107% din PIB, in urcare de la 64% din PIB in 2007); majorarea costurilor de finantare.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).