03 iulie 2020

Economia Chinei in accelerare in iunie

Evolutia indicatorilor PMI (Purchasing Managers Index) exprima continuarea procesului de relansare economica post-pandemie in China (in luna iunie), a doua economie a lumii, cu un PIB nominal de peste 14 trilioane dolari, peste nivelul din Zona Euro incepand cu 2019.

Aceasta evolutie a fost influentata de mix-ul relaxat de politici economice si de ameliorarea climatului macroeconomic mondial, pe fondul redeschiderii graduale a economiilor din Europa si America.

Indicatorul PMI Compozit a crescut cu 1.2 puncte luna/luna la 55.7 puncte, nivelul maxim din noiembrie 2010.

Se evidentiaza cresterea serviciilor: indicatorul PMI in urcare cu 3.4 puncte luna/luna la 58.4 puncte (maximul din aprilie 2010). Evolutia a fost determinata de majorarea comenzilor noi (inclusiv a celor de export, pentru prima oara din luna ianuarie). Cresterea componentei perspective de evolutie pe termen scurt spre cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani exprima premise favorabile pentru dinamica serviciilor in perioada urmatoare.

Totodata, indicatorul PMI din industria prelucratoare a urcat cu 0.5 puncte luna/luna la 51.2 puncte, maximul din decembrie 2019.

Ne asteptam la continuarea procesului de relansare post-pandemie in China in perioada urmatoare, intr-o evolutie influentata atat de mix-ul relaxat de politici economice, cat si de stirile pozitive din sfera solutiilor medicale pentru contracararea COVID-19. Graficul 1. Evolutia indicatorilor PMI in China  Evolutia indicatorilor PMI in China

Sursa: Bloomberg

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).