03 decembrie 2020   |   Timp de citire: 2 minute

Economia Chinei in accelerare in noiembrie

Datele publicate de Markit Economics la inceputul lunii decembrie indica continuarea procesului de relansare economica post-pandemie in noiembrie in China, a doua economie a lumii, cu un PIB nominal de 14.5 trilioane dolari in trimestrul III 2020.

Astfel, industria prelucratoare a crescut pentru a saptea luna la rand in noiembrie, indicatorul PMI urcand cu un ritm lunar de 1.3 puncte la 54.9 puncte, maximul din noiembrie 2010.

Evolutia a fost determinata de redinamizarea comertului international si de cresterea cererii interne, cu impact pozitiv pentru componentele comenzi noi, productie si locuri de munca.

Totodata, componenta perspective de evolutie pentru urmatoarele 12 luni a inregistrat un nivel ridicat, exprimand consolidarea climatului pozitiv din sfera industriei pe termen scurt, dupa ce in octombrie industria a crescut cu 6.9% an/an (cel mai bun ritm din martie 2019).

De asemenea, sectorul tertiar a crescut pentru a saptea luna consecutiv in noiembrie, cu cel mai bun ritm din iunie, conform indicatorului PMI.

Avansul comenzilor noi (cea mai buna evolutie din aprilie 2010), majorarea locurilor de munca (cu cel mai bun ritm din octombrie 2010) si ameliorarea componentei perspective de evolutie pentru urmatoarele 12 luni (la maximul din aprilie 2011) indica premise pozitive pentru sectorul tertiar din China pe termen scurt.

Astfel, indicatorul PMI Compozit (industria prelucratoare si sectorul de servicii) s-a majorat cu 1.8 puncte luna/luna la 57.5 puncte in noiembrie (maximul din martie 2010, dupa cum se poate observa in graficul de mai jos).

Previziunile macroeconomice recente ale OCDE indica perspectiva decelerarii dinamicii anuale a PIB-ului Chinei de la 6.1% in 2019 la 1.8% in 2020, urmata de accelerare la 8% in 2021.

Graficul 1. Evolutia indicatorului PMI Compozit in China

 Sursa: Bloomberg

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).