04 noiembrie 2020   |   Timp de citire: 1 minut

Economia Chinei in accelerare in octombrie

A doua economie a lumii (cu un PIB nominal de 14.5 trilioane dolari) a crescut pentru a sasea luna consecutiv in octombrie, cu un ritm in accelerare, conform indicatorului Caixin PMI (Purchasing Managers’ Index) Compozit.

Astfel, indicatorul PMI din industria prelucratoare a urcat cu 0.6 puncte luna/luna la 53.6 puncte in octombrie (cel mai ridicat nivel din ianuarie 2011), pe fondul redinamizarii comertului international si resimtirii mix-ului relaxat de politici economice.

Accelerarea comenzilor noi (maximul din noiembrie 2010) si ameliorarea componentei perspective de evolutie pentru urmatoarele 12 luni (spre maximul din august 2014) exprima premise favorabile pentru evolutia industriei prelucratoare (motorul economiei) pe termen scurt.

Totodata, indicatorul PMI din sectorul de servicii a crescut cu un ritm lunar de doua puncte la 56.8 puncte in octombrie, cel mai ridicat nivel din iunie.

Subliniem faptul ca atat industria prelucratoare, cat si sectorul de servicii au generat locuri de munca luna trecuta, confirmandu-se intrarea intr-un nou ciclu economic.

Prin urmare, indicatorul PMI Compozit a urcat cu 1.2 puncte luna/luna la 55.7 puncte in octombrie (nivelul maximul din ultimii 10 ani).

Conform prognozelor de toamna ale Fondului Monetar International (FMI) dinamica anuala a PIB ar putea decelera de la 6.1% in 2019 la 1.9% in 2020, o accelerare la 8.2% fiind previzionata pentru 2021.


Graficul 1. Evolutia indicatorilor PMI in China

Evolutia indicatorilor PMI in China reprezentata in grafic

Surse: Markit Economics, Bloomberg

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).